12 ciekawostek o hiszpańskiej kuchni

13:58



1. Hiszpanie nie używają masła i margaryny do smarowania pieczywa. Zamiast tego chleb polewają oliwą z oliwek, ewentualnie miazgą z pomidora.

2. Chleb znany w Polsce nijak ma się do tego w Hiszpanii - tu króluje chleb-bagietka.

3. Wspomniana miazga z pomidora, to nic innego jak pomidor wtarty w bułkę. 

4. Przekrawamy pomidor i miękką częścią wcieramy raz za razem w pieczywo.

5. Bułki są inne niż w Polsce. Małych i okrągłych nie widziałam, wszystkie tu dostępne mają formę bagietki!

6. Kanapki tez wyglądają inaczej. Bocadillo to też bagietka, przekrojona na pół. Oczywiście nie cała, ale spora jej część (z jednej bagietki wyjdą dwie lub trzy 'kanapki po hiszpańsku'.


    Bocadillo z szynką i miazgą z pomidora / źródło
7. Spora część Hiszpanów do słodzenia kawy używa nie cukru, ale sacharyny!

8. Większość hiszpańskiej kuchni opiera się na ryżu, ziemniakach, roślinach strączkowych i owocach morza.

9. W zestawie włoszczyzny nie znajdziemy selera czy korzenia pietruszki, będzie za to pasternak i biała rzodkiew (ciężko z tego ugotować rosół...).

10. Śmietana nazywana jest tu nata i jest w formie bardzo, ale to bardzo ciekłej.

11. Do każdego posiłku Hiszpanie piją hektolitry wody!

12. Po posiłku piją rumianek (manzanilla), miętę (menta) lub kawę (café).

Kawa kawie nierówna:
- café solo - mała czarna - podawana w malutkich filiżankach kawa z ekspresu.
- café con leche  - kawa z mlekiem - podawana w większych filiżankach.

- café cortado - mała czarna z odrobiną mleka

- carajillo  - kawa z ekspresu z dodatkiem koniaku (tzw. kawa z prądem)
café bombón - kawa z mlekiem skondensowanym (popularna w Walencji i Alicante)

  café solo /  źródło  

Wiedzieliście o tym czy nie? :)

You Might Also Like

4 komentarze

  1. a) nie lubie manzanilla. herbate zielona przywoze sobie z Polski, bo tu niezle zagorowuja ceny.
    b) pa amb tomaquet uwielbiam, ale i tak nie moge sie przyzwyczaic do smaku chleba/bagietki hiszpanskiej
    c)smietana jest tu dziwna, nigdzie nie moge znalezc takiej a la rama fix do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne cafe solo z idealną cremą. Szczerze mówiąc, rzadko się takie spotyka w Hiszpanii. Gdzie to było serwowane?

    OdpowiedzUsuń
  3. @kokieteria - zdjęcie jest z jakiegoś bloga, sama robię podobne z ekspresu w domu to następnym razem zrobię fotkę i wrzucę, to zobaczysz :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza kwasna smietana to w Hiszpanii nie nata ale creme fraiche, do znalezienia w lodowkach z jogurtami, zazwyczaj.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! Pamiętaj, że pytania możesz wysyłać na e-mail: hiszpanarium@gmail.com! :)

Subscribe