Tapas - hiszpańskie przysmaki!

17:16




Chyba nikt nie spodziewał się, że zwykłe przekąski, które pierwotnie służyły jako ochrona napoju przed owadami, zrobią tak zawrotną karierę! Teraz chyba nikt nie wyobraża sobie posiłku w Hiszpanii bez tego rodzaju przysmaków. 


A tapas mogą być przeróżnego rodzaju, wiele restauracji i barów wymyśla swoje własne przekąski. Miniaturowe kanapeczki, kawałek sera z rybką, klasyczna tortilla, plastry kiełbasy (serrano, iberico), owoce morza (kalmary) czy nieco kontrowersyjne (smakowo) świńskie uszy w sosie. 

Oliwki, boquerones en vinagre




Słowniczek:
 świńska skóra w sosie pomidorowym


la tapa - przykrywka
ir de tapas - iść na tapas
tapear - także iść na tapas
patatas bravas - pieczone ziemniaki z ostrym sosem paprykowym i czosnkowym (alioli)
tortilla - omlet ze smażonych jajek i ziemniaków
calamares - smażone kalmary
fuet - kawałki kiełbasy
boquerones en vinagre - rybki w sosie vinagre
quicos picantes - pikantne ziarna chrupiącej kukurydzy 
oreja - smażone ucho wieprzowe bądź wołowe w sosie
aceitunas - oliwki






W niektórych barach zamawiając piwo dostaniemy sporą kanapkę, którą można się najeść, w innych oliwki albo orzechy - stąd najlepszym sposobem na wypróbowanie różnych tapas jest spacer od baru do baru, a w każdym piwo i przekąska. To taki typowy hiszpański sposób na spędzenie wieczoru ze znajomymi.



W Walencji trwa właśnie szaleństwo tapas. W najpopularniejszych dla turystów dzielnicach (Ruzafa, Cánovas, pasaż nadmorski Malvarrosa, a także Palacio de Congresos) można spróbować różne pyszności w ramach drugiej edycji De Tapas por Valencia. Ponad 60 barów serwuje tapa + quinto (piwo, mała porcja 0,25 ml) w cenie 2,5 euro.



Chcę wybrać się na tapas z Tonim, widziałam, że niektóre bary serwują np. sushi z hiszpańskich składników (czy to nadal jest sushi? :)).

Dla zainteresowanych mapka z zaznaczonymi miejscami, gdzie można spóbować tapas specjalnie przygotowanych na świętowanie:

źródło: Love Valencia

Ja chyba najbardziej lubię po prostu patatas bravas. A Wy? Macie ulubione tapas czy dopiero zamierzacie je wypróbować jak przyjedziecie do Hiszpanii?



Smażone ośmiorniczki

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Kocham Twojego bloga! :)
    Jest świetny tak samo jak Ty.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najchętniej wypróbowałabym patatas bravas^^
    miło się czyta Twojego bloga :)
    Dzięki niemu, mimo że nigdy tam nie byłam i pewnie długo nie będę^^ mogę poczuć klimat Hiszpanii;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oreja mnie przeraża. Chyba bym się nie odważyła tego spróbować. Natomiast inne tapas, czemu nie... Quicos picantes brzmi świetnie.
    Fajnie, że wrzuciłaś mapki. Szkoda, że nie dane będzie mi z nich skorzystać.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję za komentarze! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Quicos sa dobre, o ile nie za suche. Wtedy sa twarde i nie da się ich w ogóle pogryźć! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie najlepsze są pimientos de padron, pan con tomate i patatas bravas. Za rybami i owocami morza nie przepadam. Za każdym razem, gdy pojadę do Hiszpanii, odkrywam nowe tapasy, więc mam nadzieję, że lista moich ulubionych jeszcze się powiększy ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Choripan! <3 Uwielbiam cię Pola!

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepsze tapas są w okolicy Granady. Są wliczone w cenę piwa, więc za 2-2,5 euro masz piwo lub tinto plus smaczne tapas :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się w końcu wybrać do Granady, te tapas mnie przekonują :D

      Usuń

Dziękuję za komentarze! Pamiętaj, że pytania możesz wysyłać na e-mail: hiszpanarium@gmail.com! :)

Subscribe