Cabalgata i typowe świąteczne ciasto - Roscon de Reyes
09:04
Dla Hiszpanów święto Trzech króli, czyli Reyes Magos, jest tak oczekiwane jak Boże Narodzenie w Polsce. Wszyscy obdarowują się prezentami, zajadają się ciastem Roscon de Reyes, a dorośli piją mistelę.
Cabalgata, czyli uroczysty pochód w przeddzień święta Reyes Magos gromadzi tłumy. Do miasta przybywają trzej królowie i cukierkami obdarowują dzieci.
Oczekiwanie na przybycie Trzech Króli.
Roscon de Reyes, typowe ciasto na święto Trzech Króli. Ciasto magiczne, gdyż skrywa w swoim wnętrzu dwie figurki - jedna przynosi szczęście, druga z kolei małego pecha. Kto wylosuje zasuszony bób musi kupić ciasto Roscon de Reyes w przyszłym roku.
Mistela - wzmacniane wino (podobne do sherry, wermutu czy porto). Zawartość alkoholu waha się między 20% a 30%. Pyszne!
Upominki od Trzech Króli!
Na kogoś musiało wypaść - zasuszony bób znalazł w swojej porcji ciasta Toni.
Zła karma działa - jest bób i od razu pusty kieliszek.
6 komentarze
Ale ciekawie obchodzą to święto. Szkoda,że u nas tak się go nie spędza. Każdy powód do zabawy jest dobry. Gorzej tylko przy losowaniu fasolki.
OdpowiedzUsuńHiszpanie chyba nie mają dnia bez zabawy i święta... :D
OdpowiedzUsuńDrobne sprostowanie - nie fasolka, a bób. Jeszcze bym kilka, ale, być może, co rejon to tradycja nieco inna. Niemniej bób wszędzie.
OdpowiedzUsuńDopytałam i rzeczywiście - bób! Dzięki za komentarz :)
UsuńWe Francji mamy identyczne ciasto zwane Galette des Rois, w środku jest tylko figurka, bobu nie ma.
OdpowiedzUsuńciekawa tradycja, w Polsce mam wrażenie to święto obchodzi sie coraz huczniej i zyskuje na znaczeniu
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze! Pamiętaj, że pytania możesz wysyłać na e-mail: hiszpanarium@gmail.com! :)