Cabalgata i typowe świąteczne ciasto - Roscon de Reyes

09:04


Dla Hiszpanów święto Trzech króli, czyli Reyes Magos, jest tak oczekiwane jak Boże Narodzenie w Polsce. Wszyscy obdarowują się prezentami, zajadają się ciastem Roscon de Reyes, a dorośli piją mistelę.



Cabalgata, czyli uroczysty pochód w przeddzień święta Reyes Magos gromadzi tłumy. Do miasta przybywają trzej królowie i cukierkami obdarowują dzieci.


Oczekiwanie na przybycie Trzech Króli.


Roscon de Reyes, typowe ciasto na święto Trzech Króli. Ciasto magiczne, gdyż skrywa w swoim wnętrzu dwie figurki - jedna przynosi szczęście, druga z kolei małego pecha. Kto wylosuje zasuszony bób musi kupić ciasto Roscon de Reyes w przyszłym roku.


Mistela - wzmacniane wino (podobne do sherry, wermutu czy porto). Zawartość alkoholu waha się między 20% a 30%. Pyszne!


Upominki od Trzech Króli!


Na kogoś musiało wypaść - zasuszony bób znalazł w swojej porcji ciasta Toni.


Zła karma działa - jest bób i od razu pusty kieliszek.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Ale ciekawie obchodzą to święto. Szkoda,że u nas tak się go nie spędza. Każdy powód do zabawy jest dobry. Gorzej tylko przy losowaniu fasolki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hiszpanie chyba nie mają dnia bez zabawy i święta... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Drobne sprostowanie - nie fasolka, a bób. Jeszcze bym kilka, ale, być może, co rejon to tradycja nieco inna. Niemniej bób wszędzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopytałam i rzeczywiście - bób! Dzięki za komentarz :)

      Usuń
  4. We Francji mamy identyczne ciasto zwane Galette des Rois, w środku jest tylko figurka, bobu nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa tradycja, w Polsce mam wrażenie to święto obchodzi sie coraz huczniej i zyskuje na znaczeniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! Pamiętaj, że pytania możesz wysyłać na e-mail: hiszpanarium@gmail.com! :)

Subscribe