Kuchnia hiszpańska - Tort z szynką
12:47
Dziwne połączenia smakowe u Hiszpanów przestały mnie zaskakiwać. Jeszcze rok temu to ciasto z szynką powodowało u mnie wzmożone rozmyślania, czy aby czasem jego konsumpcja nie zakończy się biegiem do łazienki i brutalnym przerwaniem plażowej rozpusty. Nic z tych rzeczy. Zimne ciasto polecane jest na upalne dni, a jego przygotowanie to żadna głębsza kulinarna filozofia.
Składniki: gotowe ciasto biszkoptowe (najlepiej już pokrojone na 3 części), majonez, tomate frito (usmażone i zmiksowane pomidory, przecier pomidorowy, szynka (jamon), sałata i marchew.
Pierwszą część ciasta smarujemy mieszanką majonezu z przecierem pomidorowym, na to układamy plastry szynki. Podobnie postępujemy z następną częścią. Zwieńczenie ciasta smarujemy tylko majonezem, posypujemy sałatą i startą marchewką. Wkładamy do lodówki na ok. 10 minut, a następnie degustujemy!
3 komentarze
ale ten biszkopt taki słodkawy :)?!
OdpowiedzUsuńA.
Specem kulinarnym nie jestem, dla mnie trochę słodkawy był (normalnie biszkopt dla mnie to podstawa tortów czy innych ciast, więc ten przepis to dla mnie szok kulinarny) :D
OdpowiedzUsuńHiszpanie lubią tak miksować smaki :D
Pozdrawiam!:)
widziałam wiele razy to "arcydzieło" ale ja z tych co ostrożnie z tym co nieznane i może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńwięc pewnie nie znajdzie się na liście rzeczy do spróbowania.
A.
Dziękuję za komentarze! Pamiętaj, że pytania możesz wysyłać na e-mail: hiszpanarium@gmail.com! :)